Витамин K

Витамин K

<p>Витамин K е мастноразтворим витамин, който се среща в две форми. Витамин K1 (филохинон) се намира в растенията, докато витамин K2 (менахинон) се съдържа в месото, яйчния жълтък и млечните продукти. Най-голямо количество витамин K2 има в японския ферментирал соев продукт натто, където той е в най-добре усвоимата си форма – менахинон-7. Витамин K също така се синтезира от чревната микрофлора в тънките черва, но е установено, че формите, получени чрез храната, се абсорбират по-бързо от организма. Тялото не складира запаси от витамин K; в черния дроб и костите се откриват само малки количества, които са достатъчни за няколко дни. Недостигът на витамин K може да възникне при нарушен синтез и абсорбция (особено при продължителна употреба на антибиотици или антикоагуланти) или при небалансирано хранене, което прави хранителните добавки с витамин K добро решение.</p>

<p>Витамин K е важен за минерализационните процеси в организма и за кръвосъсирването.</p>

<ul>
<li>Витамин K подпомага нормалното кръвосъсирване, като участва в биосинтеза на множество фактори на кръвосъсирването (ензими, участващи в процеса на съсирване на кръвта).</li>
<li>Известно е, че витамин K участва в синтеза и активирането на матриксния Gla-протеин (MGP), който се секретира от гладкомускулните клетки в стените на кръвоносните съдове и играе роля в регулирането на калциевите отлагания в съдовете.</li>
<li>Доказано е, че витамин K спомага за поддържането на нормалното състояние на костите, тъй като е необходим за формирането и поддържането на здравата костна структура. Той участва в активирането на остеокалцина – протеин, секретиран от остеобластите, който може да свързва калция и така стимулира минерализационния процес в костите. Ако остеокалцинът не е правилно активиран, той не свързва калция, а излишъкът на този минерал остава в кръвта.</li>
</ul>

Може да намерите за интересно: