Облепихата (Hippophae rhamnoides) е храст, който расте в планински райони и пясъчни брегове на много азиатски и европейски страни, произвеждайки жълто-оранжеви плодове. Поради ценните си хранителни свойства, тези плодове се консумират повече от хиляда години, като традиционните рецепти за употребата им се предават от поколение на поколение. През последните няколко десетилетия учените са провели обширни изследвания върху облепихата, поради което ефектите от тези плодове и техният химичен състав вече са добре известни. Плодовете от облепихата съдържат голямо разнообразие от биоактивни съединения, като витамини С и Е, каротеноиди, полифеноли (флавоноиди, стилбени, фенолни киселини), есенциални мастни киселини, растителни стероли, лигнани, минерали и други вещества.
- Смята се, че благодарение на изобилието от биоактивни вещества, облепихата подпомага естествените защитни системи на организма и нормалната функция на имунната система.
- Плодовете от облепиха, които са богати на полифеноли, подпомагат храносмилането. Резултатите от научни изследвания показват, че сокът от облепиха е добър източник на пребиотичен субстрат, който подпомага растежа на полезната чревна микробиота. Както е известно, около 80 процента от имунните реакции възникват в червата, така че той също е важен за имунитета.
- Плодовете от облепиха също са полезни за поддържане на сърдечно-съдовата система и здрава кожа.



