Черният пипер (Piper nigrum) е подправка, произхождаща от Индия, чиито плодове отдавна са толкова популярни и широко консумирани, че дори са наричани „царят на подправките“. Черният пипер е богат на биоактивни вещества, най-известният от които е алкалоидът пиперин.
- Пиперът се използва като естествен антиоксидант и хранителен консервант от незапомнени времена. Научните изследвания показват, че биоактивните вещества в черния пипер имат висока антиоксидантна активност и помагат за защитата на клетките от оксидативно увреждане.
- Последните проучвания разкриват също, че черният пипер помага за поддържане на нормалната функция на имунната система.
- Доказано е също, че пиперинът има положителен ефект върху усвояването на куркумин. Проучванията показват, че когато пиперин и куркумин се приемат заедно, пиперинът повишава серумната концентрация на куркумин, неговата абсорбция и бионаличност.



