Kуркума

Kуркума

Куркумата (Curcuma longa) е тревисто растение с ярко жълти или оранжеви коренища, което отдавна се култивира и консумира от хора от цяла Азия. Известна като жълтото злато на Индия, куркумата се извлича от коренищата на растението куркума и е основната съставка в подправките за къри. Най-малко 235 съставки са идентифицирани в коренищата на различни растения куркума, най-важните от които са куркуминоидите, които придават на коренищата техния жълт цвят и много полезни свойства. Куркуминоидите се предлагат в няколко форми; Най-голямата част от тях (около 90 процента) е куркумин, а останалата част се състои от неговите роднини деметоксикуркумин и бисдеметоксикуркумин.

В световен мащаб са проведени хиляди изследвания върху различни екстракти от корени на куркума, които разкриват положителното им въздействие върху определени системи на тялото.

  • Въз основа на дългогодишен опит и изследвания се посочва, че куркумата спомага за поддържане на нормалната функция на черния дроб и сърдечно-съдовата система.
  • Учените са открили, че куркуминът има антиоксидантни свойства и помага за защитата на клетките от оксидативно увреждане.
  • Последните изследвания, включително в областта на автоимунните заболявания, разкриват, че куркумата помага за поддържане на нормалната функция на имунната система.

Може да намерите за интересно: