Витамин D е мастноразтворим витамин, който се синтезира в човешката кожа, в по-дълбоките слоеве на епидермиса, под въздействието на ултравиолетовите (UV-B) слънчеви лъчи. Витамин D се набавя и чрез храната от растителен и животински произход, но съдържанието му в хранителните продукти не е високо. Най-много витамин D се намира в мазните риби (сьомга, херинга, змиорка), яйчния жълтък, черния дроб, маслото и сиренето. Количеството на витамин D, което се синтезира в кожата, невинаги е достатъчно дори през лятото, а през студените месеци над 80% от хората в нашите географски ширини изпитват недостиг. Важно е да се осигури достатъчен прием на този ключов витамин, тъй като той изпълнява множество функции в организма.
- Основната и най-известна функция на витамин D е да подпомага поддържането на оптимална концентрация и усвояване на калций и фосфор в организма. Той е необходим за нормалния растеж и развитие на костите и зъбите.
- Витамин D играе роля и за имунната система. Установено е, че много имунни клетки (периферни мононуклеарни клетки, T-лимфоцити от тип Th1 и Th2, B-лимфоцити) притежават рецептори за витамин D. Този витамин участва в поддържането на нормалната функция на имунната система.
- Научните изследвания показват, че приемът на витамин D в дози от 400–1000 IU на ден за период до 12 месеца е безопасен и подпомага имунната защита на горните дихателни пътища.



