Витамин С (аскорбинова киселина) е хранително вещество с уникални ефекти, необходимо на организма като антиоксидант и кофактор за много ензимни реакции.
Витамин С не се синтезира в човешкото тяло, така че е важно да се гарантира, че не липсва. Когато плодовете и зеленчуците се съхраняват, количеството на витамин С в тях постепенно намалява, като голяма част от този витамин се унищожава при топлинна обработка на храната, така че в зависимост от смяната на сезоните и пълнотата на диетата, допълнителният витамин С е необходим.
Нуждата от аскорбинова киселина се увеличава, когато тялото трябва да функционира при повишен стрес (например по време на интензивни упражнения или при силен стрес). Забелязано е също, че хората, които пушат, се нуждаят от повече витамин С.
Известно е, че витамин С участва в много биохимични реакции като донор на електрони и коензим за различни ензими, включително ензими диоксигеназа, които спомагат за стабилизиране на структурата на молекулата на колагена.



