Селенът се среща както в растителните, така и в животинските храни. Най-богатият на този микроелемент хранителен продукт са бразилските орехи. Освен това селен се съдържа в рибата и морските дарове, месото, зърнените култури, както и в плодовете и зеленчуците, отглеждани в тропически почви.
В региони, където почвата е бедна на селен, растенията натрупват по-малко от него, което означава, че и животинските и растителните храни могат да съдържат недостатъчни количества. По-голям риск от недостиг на селен имат хората, които спазват строги диети, се хранят небалансирано или пушат.
Селенът играе косвена, но важна роля в антиоксидантната защита, тъй като зависимите от него ензими участват като катализатори в реакциите на редукция на водороден пероксид.
Освен това, селенът има съществено значение за имунната система, като стимулира размножаването на Т-лимфоцитите и засилва активността на NK-клетките („естествени убийци“).
Доказано е, че селенът помага за поддържане на нормалното състояние на косата и ноктите. При недостиг на селен могат да се появят бели петна по ноктите, загуба на пигментация на косата и кожата, изтъняване на косата, а в някои случаи – дори алопеция.
Наблюдавано е, че при прием на достатъчно селен тези симптоми изчезват, а състоянието на косата значително се подобрява.



