Ставите са връзките между костите, от които зависят подвижността на тялото и обхватът на движенията. Функцията на ставите и свободата на движенията също са свързани с доброто състояние на костите, връзките и мускулите.
Всяка кост, изграждаща дадена става, е покрита с хрущял, чиято функция е особено важна за осигуряването на равномерно и плавно движение. Той помага за намаляване на триенето, така че костите да не се търкат една в друга, разпределя натоварването и облекчава напрежението, получено по време на движение.
Основни вещества, необходими за здравето на ставите:
- Колаген
Колагенът е основният структурен протеин на извънклетъчната матрица на съединителната тъкан, съставен от аминокиселини. Хидролизираният колаген се разгражда на малки пептиди и има значително по-малка молекулна маса в сравнение с естествения колаген. Когато се приема орално, хидролизираният колаген се абсорбира в кръвта под формата на малки пептиди и свободни аминокиселини. - Хондроитин сулфат
Хондроитин сулфатът е един от основните сложни хетерополизахариди, принадлежащи към класа на гликозаминогликаните. Той е изобилен във всички съединителни тъкани на бозайниците и човека, особено в хрущялите, кожата, кръвоносните съдове, връзките и сухожилията. - Глюкозамин
Глюкозаминът е аминозахарид, синтезиран от глюкоза, гликопротеини и гликозаминогликани. Той се намира в почти всички тъкани на човешкото тяло, особено в съединителната тъкан, като най-високата му концентрация е в хрущялите. Проучвания показват, че при прием в сулфатна форма, около 90% от глюкозамина се усвоява бързо от организма. - Хиалуронова киселина
Хиалуроновата киселина е гликозаминогликан с висока молекулна маса и една от най-хидрофилните (водолюбиви) молекули в природата. В организма тя се намира в съединителните тъкани, включително хрущялите. - Витамин C (аскорбинова киселина)
Витамин C е уникално хранително вещество с антиоксидантен ефект и ко-фактор за множество ензимни реакции. Човешкият организъм не може да го синтезира сам, затова е важно да се набавя с храната. При съхранение на плодове и зеленчуци съдържанието на витамин C постепенно намалява, а голяма част от него се разрушава при термична обработка. Затова, в зависимост от сезона и диетата, може да се наложи допълнителен прием. Витамин C е ключов за нормалния синтез на колаген, което го прави важен за поддържането на здрави кости, хрущяли, сухожилия, кръвоносни съдове, венци и кожа. - Витамин D3 (холекалциферол)
Витамин D3 е мастноразтворим витамин, който се синтезира в по-дълбоките слоеве на епидермиса под въздействието на ултравиолетовите (UV-B) слънчеви лъчи. Проучвания показват, че през зимата над 80% от хората в умерените географски ширини страдат от недостиг на витамин D. Дори през лятото синтезът му може да не е достатъчен за някои хора. Малки количества витамин D се съдържат в растителни и животински храни, но естественото му присъствие в храната е ограничено.
Витамин D участва в множество физиологични процеси, като една от най-важните му функции е поддържането на правилния баланс на калций и фосфор в организма. Това е важно както за клетъчните процеси, така и за минерализацията на костите, нормалната нервна и мускулна функция. Ако витамин D липсва, организмът може да усвои само около 15% от приетия калций и около 60% от фосфора. Освен това, витамин D е необходим за поддържането на нормална мускулна функция, а при неговия дефицит мускулите отслабват.



