Храните, които са най-богати на мед, включват животински дроб, морски дарове, ядки, семена и какао. Усвояването на този микроелемент в организма се намалява от високото съдържание на желязо и фруктоза (плодова захар).
Медта, подобно на цинка, се съдържа във всички тъкани и органи на човешкото тяло, където играе роля в защитата на клетките (включително тези на имунната система и космените фоликули) от оксидативни увреждания.
Свързаният с медта ензим цитохром c оксидаза е необходим за производството на енергия в имунните клетки, което прави медта важна за нормалното функциониране на имунната система.
Освен това медта е ключова за нормалната пигментация на косата и кожата, тъй като участва в синтеза на меланин – пигментът, който предпазва кожата и косата от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи.
Особено важно е да се осигури достатъчен прием на мед през лятото, когато организмът произвежда повече меланин.



