Грозде

Грозде

Плодовете на лозата (Vitis vinifera), или просто грозде, се консумират пресни, преработени за приготвяне на вино или сок и изсушени в стафиди. Гроздето е било консумирано и ценено от хората от векове, както се вижда от съдове за вино на 7000 години, открити в днешен северен Иран.

Гроздовият сок и семена са богати на биологично активни вещества: проантоцианидини, антоцианидини, фенолни киселини, флавоноли и стилбени.

Смята се, че биологично активните вещества, съдържащи се в плодовете на истинската лоза, спомагат за защитата на клетките от окислително увреждане и в същото време поддържат нормалното състояние на кожата, запазвайки нейната еластичност и еластичност за по-дълго време.

Има доказателства, че антиоксидантният потенциал на някои фенолни съединения в гроздето е няколко пъти по-голям от този на витамините С или Е.

Може да намерите за интересно: