Цинк

Цинк

Цинкът е жизненоважен микроелемент, необходим за всички живи организми и техните биологични процеси. От всички микроелементи, организмът се нуждае най-много от желязо и цинк. Основните хранителни източници на цинк са говеждото месо, птиците, морските дарове и зърнените култури. Недостатъчният хранителен режим и прекомерната употреба на алкохол увеличават риска от недостиг на цинк.

  • Цинкът участва в метаболитните процеси на човека и катализира над 300 ензима, необходими за различни биохимични реакции в организма. Нормалната функция на имунната система зависи от достатъчния прием на цинк. Цинковите йони регулират предаването на сигнали между различни имунни клетки.
  • Цинкът е ключов за образуването на B и T лимфоцити в костния мозък. Цинковият зависим ензим тимулин подпомага развитието на T-клетките в тимусната жлеза. Цинкът е важен за синтеза на цитокини и за нормалната функция на NK клетките (естествените убийци).
  • Недостигът на цинк може да доведе до повишени нива на вредни свободни радикали. Допълнителният прием на цинк може да помогне за защитата на клетките от оксидативен стрес.

Може да намерите за интересно: