Цинкът е жизненоважен микроелемент, необходим за всички живи организми и техните биологични процеси. От всички микроелементи, организмът се нуждае най-много от желязо и цинк. Основните хранителни източници на цинк са говеждото месо, птиците, морските дарове и зърнените култури. Недостатъчният хранителен режим и прекомерната употреба на алкохол увеличават риска от недостиг на цинк.
- Цинкът участва в метаболитните процеси на човека и катализира над 300 ензима, необходими за различни биохимични реакции в организма. Нормалната функция на имунната система зависи от достатъчния прием на цинк. Цинковите йони регулират предаването на сигнали между различни имунни клетки.
- Цинкът е ключов за образуването на B и T лимфоцити в костния мозък. Цинковият зависим ензим тимулин подпомага развитието на T-клетките в тимусната жлеза. Цинкът е важен за синтеза на цитокини и за нормалната функция на NK клетките (естествените убийци).
- Недостигът на цинк може да доведе до повишени нива на вредни свободни радикали. Допълнителният прием на цинк може да помогне за защитата на клетките от оксидативен стрес.



