Ниацинът, известен още като витамин B3, никотинова киселина, никотинамид (амид на никотиновата киселина) и витамин PP, е жизненоважен за организма.
Той се съдържа както в зърнени продукти, така и в месо, но усвояването му от месни продукти е по-добро, докато от зърнени храни организмът може да усвои само около 30%. Алкохолът и някои лекарства могат да намалят абсорбцията на ниацин.
Функции на ниацина в организма
- Участва в енергийния метаболизъм и помага за превръщането на хранителните вещества в енергия.
- Допринася за намаляване на умората и отпадналостта.
- Включен е в състава на важни коферменти – никотинамид аденин динуклеотид (NAD) и никотинамид аденин динуклеотид фосфат (NADP), които са необходими за окислително-редукционните реакции в организма.
- NAD и NADP участват в синтеза на липиди, включително церамиди, които са важни за бариерната функция на кожата.
- Активира над 200 ензима, необходими за транспортиране на електрони и дихателните процеси в клетките.
Ниацин и здравето на кожата
Тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло, тя изисква голямо количество енергия за обновяване и възстановяване. Известно, че дефицитът на ниацин причинява заболяването пелагра, чийто основен симптом са структурни изменения на кожата. Това доказва, че ниацинът е от съществено значение за поддържането на нормалното състояние на кожата.



