Калцият е минерал, който се съдържа в най-голямо количество в човешкия организъм. Основните хранителни източници на калций са млечните продукти, пълнозърнестите храни, минералната вода, както и някои плодове и зеленчуци. Въпреки това, газираните напитки, сладкарските изделия и бързата храна почти не съдържат калций. При непълноценна диета се препоръчва допълнителен прием на калций чрез хранителни добавки.
Калцият е необходим за поддържането на жизнените функции на организма.
- Този минерал представлява около 1,5 – 2% от телесното тегло и е основен структурен компонент на скелета. При пълноценен хранителен режим организмът не се нуждае от извличане на калций от костите, което допринася за поддържане на нормална костна минерализация.
- Около 1% от калция в организма постоянно циркулира в кръвната плазма, като достига до всички тъкани и телесни течности. Калцият участва в намаляването на нервната възбудимост, регулира пропускливостта на клетъчните мембрани и капилярите, подпомага кръвосъсирването и спомага за нормалната функция на мускулите.
- Около 99% от общото количество калций в организма се съхранява в костите и зъбите, което го прави жизненоважен за нормалния растеж и развитие на детските кости и зъби, както и за поддържането на здравината им при възрастните.



